1..2..3..4..

Assalamualaikum...

Saya suka dengan lirik lagu ni...
Mengingatkan saya dan menginsafkan saya...
Dan menyedihkan saya....
Kerana saya tak seperti orang lain...
walaupun saya tau ada yang lebih menderita dari saya...

Satu...kasih yg abadi
Tiada tandingi dia yang satu
Dua... sayang berpanjangan
Membawa ke syurga kasihnya ibu

Tiga... lapar dan dahaga
Rela berpayahan setianya ayah
Empat... mudah kau ketemu
Berhati selalu beza antara
Kasih dan kekasih

Ibu kuingat dahulu
Menyisir rambut ku kemas selalu
Ayah menghantar ke sekolah
Bergunalah ilmu bila dewasa

Sayang dengar lagu ini
Untuk kau sandarkan buat pedoman
Jangan manis terus ditelan
Pahit terus dibuang... itu bidalan
Harus kau renungkan

HARI IBU VS HARI BAPA

Setiap kali tiba HARI IBU ramai yang memberikan hadiah atau ucapan kepada ibu,mama,mummy,mak,umi atau apa saja panggilan...Ramai yang meraikannya..kadang-kadang cukup meriah...cukup dengan kek dan bunga serta hadiah...
Tapi pernahkah antara kita semua pernah meraikan HARI BAPA..? Seringkali hari bapa dilupakan,diabaikan...Jarang menyambut hari bapa seperti hari ibu...Apakah pengorbanan seorang bapa tidak sama dengan seorang ibu..?
Bapa juga banyak pengorbanannya kepada keluarga..Keluar dari rumah seawal pagi untuk mencari rezeki demi isteri dan anak-anak tersayang...saya akui,ada sesetengah bapa seakan-akan tidak peduli apa yang berlaku dirumah..tapi percayalah..bukannya dia tidak mengambil tahu hal dirumah..apa yang anak-anak buat,anak-anak dah makan atau belum,anak-anak dah buat kerja sekolah atau tidak...Jangan kamu rasakan seorang bapa itu diam,dia tidak memantau keadaan sekeliling...Ibu lah yang akan memberi segala laporan harian kepada bapa..
Bila bercerita tentang bapa,saya amat sedih sekali...kerana saya tak berpeluang bercerita tentang bapa saya...Saya tak tahu tentang bapa saya...Bukan saya tak kenal bapa saya,tapi bapa saya telah berpisah dengan mak saya sejak saya kecil...Pertama kali saya berjumpa bapa saya ketika berumur 13 tahun..Selepas itu hingga sekarang saya tidak lagi pernah berjumpa bapa saya...saya tak tau samada dia masih hidup atau tidak..saya sedih sebab tak berpeluang merasai kasih sayang dari seorang bapa..saya tak tahu bagaimana rasa nikmatnya kasih sayang seorang bapa..
Kini saya telah berkahwin,saya cuma ada bapa mertua..Bapa kandung tak sama dengan bapa mertua kerana salah satunya bukan muhrim...Siapa lah saya yang nak menumpang kasih pada bapa mertua...Kini saya mempunyai dua orang anak..saya harap anak2 saya tidak menerima nasib yang sama seperti saya..saya berharap ayah mereka sentiasa bersama mereka sehingga akhir hayat..Takkan ada ayah yang lain..
Kepada yang masih mempunyai bapa,hargailah bapa anda...tak kisah la samada bapa anda seorang yang baik,tegas,garang,atau apa saja karektor bapa anda,kenangkanlah mereka walau sekejap...Sekurang2nya anda pernah merasai kasih sayang bapa,pernah membesar dengan bapa,hidup bersama bapa atau menjaga bapa...saya tak berpeluang untuk merasai semua itu..saya teringin sangat dan saya rindu sangat untuk mengalai pengalaman itu...
Tapi pada yang sama...hargailah juga kehadiran seorang ibu...Kerana jasa ibu amat besar kepada kita semua..

Ayah Dan Ibu ~ Sudirman

Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapatlah melihat bulan dan
Matahari

Yang dikurniakan dari Ilahi
Ayah dan ibu lah
Mesti dihormati

Ayah dan ibu
Wali dan juga keramat
Pada mereka kita beri hormat
Bagilah tunjuk ajar dan
Nasihat
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamat

MAAFKANKU WAHAI SUAMI..


Kadang-kadang aku rasa akulah
Isteri yang terlalu banyak menerima
Sedangkan engkau tak pernah meminta

Kadang-kadang aku rasa
Akulah isteri yang baru terjaga
Sedangkan engkau tak pernah terlena

Kadang-kadang ku bersuara tanpa berfikir
semua perkataan ku menjadi salah
Datanglah ke sini dan pegang tangan ku
Sementara ku cerita kehidupan isteri
Harap dimengerti

Kadang-kadang ku sakiti hati mu
Bila ku tolak sentuhan mu
Bukan bermaksud aku kurang menyayangi mu…
Namun cabaran terlalu

Kadang-kadang aku berubah pada pandangan mu
Tapi sayang, itu tidak benar
Tiada apa yang paling ku hargai
Daripada kehidupan manis bersama mu

Kadang-kadang ku fikir sejuta tahun
Adalah terlalu singkat
Hanya ku beritahu mu betapa sayangnya aku
Betapa syukurnya aku…
kau pelindung ku

Kadang-kadang berjauhan dengan mu
Akulah isteri yang terlalu tinggi bercita-cita…
Mencipta kerukunan keluarga
Namun aku tetap aku yang ini…
Maafkan aku wahai suami!

BERATNYA TANGGUNGJAWAB LELAKI~ ISTIMEWANYA WANITA DI SISI ALLAH SWT~


Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh.

Manakala dosa gadis bujang di tanggung oleh bapanya.
Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa ank perempuan yg belum berkahwin dan dosa ank lelaki yg belum baligh.


Beratkan?

Hukum menjelaskan ank laki kena tanggungjwb ke atas ibunya
Dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggungjawabnya,
maka berdosa baginya terutama Anak laki yg tua,
manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat pada suaminya.

Isteri berbuat baik,Pahala dapat kepadanya,
kalau isteri buat benda tak baik,
mcm tak menutup aurat dgn sempurna,
Dosanya di tanggung oleh suami.
Beratkan??


Suami kena bg nafkah pada isteri, ni wajib tapi isteri tidak.
Tapi isteri boleh Bantu untk ringankan beban suami.
HARAM bagi suami bertanyakan pendapatan isteri,
Lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izinnya.

Banyak lagi laki, lebih-lebih lagi bila dah bergelar SUAMI.
Suami kena tanggung.
Kalau nk di bayangkan beratnya,

Dosa-dosa yg perlu ditanggung seperti gunung dan semut.

Sebab tu mengikut kajian,nyawa org perempuan lebih
Panjang dari laki. Laki mati cepat sebab dah tak larat nak tanggung dosa yg beratnya (sekadar pendapat sendiri )

Wanita..- Auratnya lebih susah dijaga berbanding laki.
- Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar dari rmh.
- Saksinya kurang berbanding laki.
- Perlu menghadapi ksusahan mgandung dan melahirkan ank.
- Wajib taat kpd suami tapi suami tak perlu taat kpdnya..cume suami la kena consider.
- Talak terletak di tgn suami
- Wanita kurg beribadah kerana masalah haid dan nifas yg tak ada pd laki.

PERNAHKAH KITA TGK SEBALIKNYA??

~Benda yg mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yg tersorok dan selamat.
~Sudah pasti permata tidak akn dibiarkan bersepah-sepah bkn?
itulah bandingannya dgn seorg wanita.
~Wanita perlu taat kpd suami tetapi laki wajib taat kpd ibunya 3kali lebih utama daripada bapanya.
~Bukankan ibu adalah seorg wanita?
~Wanita menerima harta pusaka kurg dari laki,Tapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kpd suaminya,manakala laki perlu menggunakan harta pusaka ituuntk menyara anak-anak dan isteri.
~Wanita perlu bersusah-payah untk mengandung dan melahirkan anak,tapi setiap saat dia di doakan oleh segala haiwan,malaikat, dan seluruh mahluk ALLAH SWT di muka bumi dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil.
~Manakala dosanya di ampunkanOleh ALLAH SWT..
~Seorang wanita boleh masuk pintu syurga melalui mana-mana pintu syurga yg di sukainya cukup dgn empat syarat shj :

-Sembahyang lima waktu
-Puasa di bulan Ramadhan
-Mentaati suami
-Menjaga kehormatannya

~Seorang laki perlu pergi berjihad fisabilillah tapi wanita jika taat kpd suaminya serta menunaikan tanggungjawbnya kpd ALLAH SWT akanturut menerima pahala seperti pahala orang berperang Jihad fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

MasyaALLAH! Sayangnya ALLAH pada wanita..
Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang laki,tanpa wanita, laki tidak akn wujud di muka bumi ni..tanpa wanita kuat tidak wujud pemimpin yang berwibawa,tanpa wanita tidak wujud lelaki yg beriman..tapi,ingatlah wahai lelaki, wanita itu juga merupakan fitnah dunia..


Rupanya kena Campak....

Assalamualaikum...

ni muka orang demam..tengah tunggu giliran...

tapi sempat jugak nak bgambar...siap ketawa2 lagi..

Dah 2 hari adik ira demam..petang tadi nampak merah2 kat tangan die..
ingatkan kene gigit semut@nyamuk...letak mopiko je la..
pastu masa makan malam tadi perasan kat hidung dia tu merah2 dan berbiji...
Ingatkan alergy..sbb adik ira ni kalau panas dan berpeluh mcm tu la jadinya...
terutama kat atas bibir dan hidung...
pastu tengok balik kat tangan die...masih merah dan timbul..
cakap ngan cik asben..mungkin adik ni kena chickenpox...
buka baju pulak....tengok ada gak merah tapi baru nak timbul..tak teruk sangat..
ajak cik asben gi klinik,tp dia plak tak dpt sbb bz sgt...
last2 mintak adik ipar...shasha bawak gi klinik...
sampai klinik,memang sah la..doktor kata chickenpox..
tapi lega la jugak sbb doc kata umur mcm adik tak teruk sgt cam org dewasa...
so,doc bagi ubat lotion untuk sapu kat badan..ubat demam ada lagi kat rumah...
Kesian dia...mintak dukung je..pastu muntah plak tadi..nasib baik belum bg makan ubat...
ni dah tido dah...harap2 dia tak meragam malam ni...
Tapi sebagai ibu kena siap sedia la jugak...
takpe la adik..untukmu mommy sanggup berkorban masa dan tenaga...
asalkan adik cepat sembuh yer....cayangggg adik...

Si kecil ku demam...

Assalamualaikum....


haaa...nape bertampal ni adik...?
sian adik Ira demam...panas badan die..
Mungkin sebab hari minggu lepas,kami pergi tengok LISC kat Waterpark...
cuaca masa tu memang panas...
Patut la malam tadi dia asyik nangis je...pagi ni badan dia dah panas..
tu yang tampal cool fever...
Tapi demam2 pun sempat jugak menari2 depan tv...
pantang dengar muzik...takpe la dik..janji adik sihat cepat..
nenek dah masak sup ayam..nanti mamam sup ok...
supaya adik cepat sembuh....cayaaanggg adik...

New Born....

Assalamualaikum....

Kalau semalam saya kongsi berita sedih...
hari ni saya nak kongsi berita gumbira pulak...
nape saya happy sangat...?
sebab saya dapat anak buah lagi...
anak abang saya yang kedua...
lahir pagi tadi kira2 jam 7.00 pagi
dengan beratnya 2.6kg...
Syukur Alhamdulillah...
ibu dan anak selamat dan sihat...
ermmm...ngam sangat la tu....anak saya dua2 perempuan...
abang saya dua2 lelaki...
dah jadi dua pasang...
nak tengok tak...?
*

*

*

*

*

*

*

*


Ni haaa....
cute kan...? geram tengok tadi...
Nama baby ni belum ada lagi...
nak bagi cadangan nama la kat abang...
apa yer..?

Pemergian Insan Yang Dikasihi.....

Assalamualaikum...

Rasanya masih baru lagi saya menulis entry tentang saya 
teringin nak melawat sedara mara di Brunei...
Saya rindu nak kesana dan saya teringin nak melawat atok kat sana..
Tapi mungkin rezeki tidak menyebelahi saya....
Pagi ni saya dikejutkan dengan berita sedih..Perginya insan yang amat saya kasihi...
Walaupun saya jarang berjumpa dengannya,
tapi he is the best father and the best grandfather that i ever had...
So Sad...


Hj Talip B. Adam..itulah namanya...
Arwah adalah abang tiri yang sulung kepada
arwah atok saya..(belah mak)..
Semoga arwah dtempatkan bersama orang2 yang beriman
dan tenang disisi pencipta-Nya...
Al-Fatihah....

25 Senarai perempuan bodoh....

1. Berambut perang..tak pun rambut kaler merah highlight sikit-sikit budget Avril

2. Kau pintal-pintal rambut kat public dengan lidah terjelir-jelir..kau nak jadi pornstar eh? 

3. Snap gambar dari atas, buat duck face & kau upload kat Facebook..geli doh tengok..kalau 1 album nama kau, dalam tu semua muka itik kau. Muka penuh depan kamera..semuat-muat frame..bodoh 

4. Kau rasa comel bila kau type message 'ewww..jum lepak..busyan lorh...umah tadew orang..pakwe gie maen futsal pulark..busyan busyan! T__T' macam shit kau tahu tak 

5. Kau kerek bila kau makan kat fastfood ngan member-member kau..kau snap gamba sana-sini macam tempat tu tak de orang..annoying taek! 

6. Kau pakai baju nampak lurah t*t*k kau pegi jalan-jalan kat bandar..kau seronok lah abang misai pandang pastu tulis kat facebook 'nyampah nyew adew abang misai usya-usya kitew..tark syukew tark syukew larh' Perosak bahasa s*al. 

7. Annoying doh tengok kau peluk laki or balak kau dekat public or shopping complex..kalau sangap sangat g rumah tumpangan RM30/nett 

8. Kau pakai tudung tapi kau pakai jeans yang abang misai dari jauh boleh nampak shape bontot kau yang jatuh tu..lagi-lagi kalau lepas duduk, terselit 'celapong' (celah ponggong a.k.a pungkoq) 

9. Macam shit bila kau tulis kat facebook yang kau tengah tension, tengah sakit perut, tengah happy..weh..asal time berak kau tak tulis sekali 'kitew tengah berak..syuke syuke ^__^' 

10. Kau saje ubah-ubah relationship status kat facebook..kononnye kau ni macam best kejap Single, kejap in relation, kejap open..asal kau tak bubuh 'I am Lesbian' 

11. Nyampah tahu tak kalau kau tak reti bawak barang shopping sendiri..padahal 2 3 plastik je..tu pun nak suruh balak kau..balak kau nyampah ok..bukan suka pun 

12. Sikit-sikit kau ngadu kat member-member kau yang kau ada stalker kat kelas, kat office..konon kau tak tahu nak buat ape..ape doh perangai kau 

13. Kau bisik-bisik ngan member kau yang duduk semeja..padahal dekat meja tu tengah lepak 4 5 orang 

15. Bila kau lepak ngan member yang hot stuff, hensem-hensem, kool, kau tak pulak nak tegur member kau yang pakai tudung serabai plus muka berminyak 'she's not my friends..please lah' 

16. Kau tenung-tenung mamat yang cam kool supaya mamat cam kool tu perasan kewujudan kau sambil buat muka tahi 

17. Kau order makanan itu ini sebab gambar dekat menu cantik..tapi bila makan 3 4 sudu kau cakap tak sedap..lepas tu tak habis..lepas tu ngadu lapar..g makan kat tempat lain pulak..nak terajang muka kau siot 

18. Kau tak pandai buat tu, buat ni..tanak pegang tu, pegang ni..alasan kau kotor, jijik..habis sapa yang nak buat kan? 

19. Pakai tudung, baju kurung, manis..dalam wayang, dalam kereta, huih....bukan main sandar-sandar, peluk-peluk, ramas-ramas..baik tak payah pakai tu semua..selalu nampak kat highway 

20. Kau cerewet..kena buat semua benda macam kau nak..kalau tak sama macam kau nak, kau angin, kau merajuk, kau marah..cuba kalau kau buat kerja yang orang cerewet macam kau..muncung je mulut kau 

21. Kau merajuk ngan mak kau, kau merajuk ngan bapak kau, pakwe pun buat taek ngan kau..kau ngamok, marah, benci & merajuk..last-last kau decide kau bunuh diri..terjun dr bumbung Pavi..tapi tak mati pun..silap-silap kena buang keluarga..lagi shit hidup kau 

22. Lepak ngan sekutu gediks kau ketawa kuat kuat, buat onar..masing masing dressed up fancy nak mampos. Skali awek pakai tudung litup melintas korang pakat usya atas bawah atas bawah ramai2. pandangan jijik like 'eww she dont have style..yucks' emang gud gud la kau 

23. Mekap tebal ala ala mak ayam..atas mata tu dah macam pelangi..tambah plak bulu mata palsu..klip pah kip pah mata tu dah macam berus cat..kelopak mata tak larat nak angkat..cam sial.. satu level ngan bapok belakang lorong haji taib.. 

24. Pakai baju sikit lagi nak 6pak puting..lengan himpit t*t*k bagi terkepit..konon nak bagi nampak lurah lebih menonjol pastuh snap gamba dari atas supaya nampak yg dalam baju tu... buat pulak muka bersyahwat sambil lidah terkeluar.. what the hell..saje menambah bilangan owang laki masuk narakka jahanam 

25. Kau buat facebook ni macam medan memperagakan diri..kau upload beribu ribu gamba muka kau je sampai 10 album.. bila ade org puji kau jawab 'ala shayer tark syomel pown..beshe beshe jew' nyampah siot

Sumber : Facebook kawan.... 

Contest : Gambar DesktOp Lappy !

Assalamualaikum....

Kali ni nak join contest yang ni plak....


*

*

*

*

*
ni saya punye...


Letak gambar family..terutama anak2
salah satu inspirasi dan boleh hilangkan stress..

Nak tag dorang nih :-

Korang pun oin la jugak...
Klik sini..



Berguru Lagi...

Assalamualaikum....

begini la kalau budak baru belajar...
ada jer nak belajar setiap hari...
Tambah2 lagi saya duduk kat rumah jer..(suri rumah)
Menghadap PC jer la jawabnya...
Hari ni saya belajar cane nak tukar icon NEWER,OLDER,HOME...
Pening gak mata nih tengok code URL tuh...
Tadi saya berguru ngan
*

*

*
Banyak tutor die kat situ...banyak yang korang boleh belajar...
blog dia pun manyak santik ooo...suke tengok..pink2 lagi tau....

Contest Natural Beauty


Nak ikut jugakkk....
sebab dah ternampak kat blog kak izwa...

Yang ni mang takde mekap atau perhiasan lain..just shawl 
ngan almari kat belakang tu jer...huahuahua...
*

*

*

*

tengah ngeTest Shawl baru beli..hahaha

nak menTag mereka nih...:-
1.Alyn
2. Tuty

Nak join...pegi kat sini



Comment Box Pink Kaler

Assalamualaikum....

Mood ari ni nak mencantikkan lagi blog yang tak bape cantik nih...
Semalam dah belajar dua..ari ni belajar satu lagi....

*

*

*

*

Tadaaaa....
Pink kaler....hahaha..i like pink....
kan awok dah kate....
itu pentingnye google education.....hahahaha...
Berguru ngan Cik Liyana tadi...
Time kasih yer....

Kerja Baru Yang Pasti Menjeleskan Korang....

Assalamualaikum.....

Hahahaha...yer2 oo jer tajuk entry saya tuh....
Koje mende yang buat korang jeles...
Masuk hari ni dah 3 hari saya dok kira lori angkut tanah...
Pak mentua saya nak timbus kat belakang umah...
Termasuk la sebahagian tanah kami...huahuahua...

*

*

*

*

lori yang angkut tanah...buang kat belakang bilik saya jer ni...

kawasan lapang kat belakang umah

 yang lapang sebelah kanan tu bahagian suami saya...
kiranya nak buat umah la kat situ nanti...

yang sebelah kiri tu bahagian adik ipar saya...sebenarnya ni tanah mak mentua saya...luas sangat..
so bagi2 la kat anak2...anak2 yang lain dapat jugak tapi kat tempat lain...suami saya dan adik ipar dapat kat belakang umah mentua ni...

Kebetulan ada tanah free sebab orang tengah buat jalanraya...So,dari dibuangnya,pak mentua saya mintak la..
bayar upah lori ngan tukang ratakan tanah tu jer...Cuma tanah ni tak la sebagus yang ipar saya beli...
Dia dah timbus bahagian dia tahun lepas..dah semak dah pun....RM5k jugak la terbang...

Dah timbus tanah ni senang sikit...agak2 dah keras tanah tu dan kalau ada rezeki
boleh la buat rumah...takde la nak buat banglo ke apa..asal ada tempat berteduh cukup la...
ada gak harta nak mewaris kat anak2...huhuhuhu...

Belajar Benda Baru lagi.....

Assalamualaikum....

Hari ni saya belajar dua lagi tentang blog nih...
hahaha..kesian tau...orang baru belajar....korang semua dah expert...
Baru jap tadi saya belajar cane nak ayat bergerak kat menu bar tuh....
belajar gak cane nak tukar icon blog...
akhirnya saya pandai jugak...huahuahua...

korang nak ker...? Klik kat bawah ni...
tadi belajar ngan die...
*
*
*
kat sini untuk ayat bergerak kat menu bar..
*
*
*
yang ni untuk tukar icon blog...
kat sini

Cuba la ....daaaa

Fenomena pagi tadi.....

Assalamualaikum.....

Pagi tadi dalam pukul 8.00 pagi tiba2 awan jadi mendung..sedangkan awal2 tadi langit cerah dengan sinaran mentari pagi....
Dan saya buka facebook..ada 2 3 rakan share gambar dan video...1 fenomena awan...
ada yang kata mini puting beliung....
tapi ia berlaku sekejap saja...sesudah ia habis,barulah mentari muncul lagi..(ehh dah macam lagu slam plak)...
korang layan la video ni....

*
*
*

Yg ni gambar mini puting beliung tu....
*
*
*



yang ni masa kejadian...


yang ni dah nak abis...





What a boring day.....

Assalamualaikum.....

Hari ni hari yang teramat bosan....ditambah dengan hujan...
maka bertambah2 la lembab kepala otak ni....


Hari ni adalah hari bosan sedunia....mengantok,penat...(padahal bukan buat apa pun..)
Harap esok ada semangat baru...taknak boring2 la....



Baru jer lagi...

Assalamualaikum....

Saya ni baru jer nak berjinak2 dalam dunia bisnes..
Jadi saya pun mencubakan diri saya untuk jadi Dealer...
Boleh lawat kat sini kalau nak tengok barang apa saya jual...

Antaranya...

*

*

*

mOmma Product

*

*


Tommee Tippee

*

*



Leap Frog

*

*



Saya buat Pre-Order...sape2 nak beli lawat la RZ KIDS STUFF yer....

Jalan-jalan 2008...

Assalamualaikum...

Haa.... gara2 saya bongkar fail nak cari gambar masa tengah mengandung,
akhirnya saya nak buat entry pasal kami sekeluarga jalan-jalan kat Sabah....
Hahaha sebenarnya dah lama dah..peginya tahun 2008 baru sekarang nak citer...dulu saya belum 
jadi blogger lagi...
Ok sambil kita layan gambar sambil saya bercerita yer...

*
*
*
Ni kat atas feri..baru bertolak dari Labuan..pukul 7.30pagi menuju ke Menumbok,Sabah..
Kami bawa 2 kereta...Ni mentua saya..adik ipar yg bongsu dan anak buah...
*
Masih atas feri..Ni Mr.Hubby saya..yang suke sgt nak bgambar...
*
Dah sampai bandar KK..sebelum check -in kami lawat dulu tempat ni...Bukit Bendera namanya
Dari atas ni kami boleh nampak bandaraya KK...
*
Tempat tinggal kami..Mariner Court Apartment..dapat bilik yang menghadap ke laut..
Tengok sunset...cantik...Depan tu ada Anjung Selera...
*
Keesokkan pagi...sebelum bertolak ke Kundasang..
*
Amik gambar dulu...sebelum jalan..
*
Singgah isi minyak dan Mcd..Yang pakai spek tu adik ipar yang bongsu..yg tengah tu anak buah..
yg kuning tu kekasih lama..hahahaha...
*
Dalam perjalanan ke Kundasang,singgah jap kat warung tepi jalan ni..Masa ni kat daerah Tuaran..
Makan Lokan Bakar..sedapppp..minum air kelapa...air kelapa bakar pun ada jugak...
*
Cuba teka kat mana..? kami dah sampai di Kundasang..Oleh sebab tempat penginapan yg dekat ngan Gunung Kinabalu dah penuh,jadi kami stay kat sini je..Fairy Garden Resort dekat2 ngan ladang strawberry...
*
Mr.Hubby lagi...ni beranda dari bilik...(pssstt...asik die je bergambar...)..hahaha
Resort ni takde aircond atau kipas sebab memang dah sejuk kalau waktu malam...macam duduk dalam peti ais...
*
Lepas check in petang tu kami ke Kolam Air Panas Poring terletak di daerah Ranau..
Dorang semua mandi kat dalam kolam,,kami yang tak mandi ni rendam kaki je la..
Kolam air panas Poring dikenali kerana air panasnya mengandungi galian sulfur yang boleh menyegarkan badan.
*
hehehe..Nak tunggu penuh lama sangat..dorang masuk je dalam tu...Sebenarnya ada jugak kolam air sejuk 
tapi masa tu hujan plak...jadi mandi kat sini ..lagipun berbumbung..
*
Kolam yang kat belakang hubby tu punca air panasnya..Dah kena pagar sebab memang panas sangat..
*
Kolam terbuka...mandi ramai2...hahaha sanggup ker..?
Lepas dari Poring kami balik ke resort..malam tu takde apa2 aktiviti..kami semua berehat 
sebab esok paginya kami nak ke kaki Gunung Kinabalu dan terus
balik ke KK....
*
Sebelum balik amik gambar dulu...
*
Kami di kaki gunung..nampak tak kat belakang tu...Puncak Kinabalu..
masa ni kabus memang tebal..sejuk jangan cakap la...mungkin lebih kurang cam kat Genting Highland kot..
*
Tempat ni memang disediakn untuk bergambar ke atau apa saja..berlatar belakangkan Gunung Kinabalu..Lepas dari melawat kaki gunung,kami teruskan perjalanan balik ke Kota Kinabalu..Check in di Mariner Court Apartment..tapi kali ni kami dapa bilik yang menghadap bandar KK pulak...
*
Hari terakhir kami di KK..sebelum balik ke Labuan,kami sarapan dulu dan singgah di Anjung Selera kat Tanjung Aru...Pagi dorang tak buka,kami cuma nak bergambar je berlatar belakangkan Pulau Gaya dan Pulau Manukan...Ehhh kalau tak silap..lupa la...
*
Ni ipar saya...kat belakang tu saya tak ingat pulau apa...Kalau tak silap Pulau Gaya...

Errmmm.. tu la serba sedikit cerita saya...seminggu lepas balik dari KK.saya melahirkan anak pertama...hehehe..anak saya jalan2 dalam perut jer...
InsyaAllah,kalau takde aral melintang hujung tahun ni bapa mertua saya nak bawa jalan2 ke Sabah lagi...
Kali ni mungkin lagi ramai sebab ipar saya yang kat KL tu akan ikut sama...bertambah meriah sebab dengan cucu-cucu...eee...tak sabarnya....

















"Cute & Sweet Pregnant mummy "Contest



Ni kak izwa punya pasal la ni...
dah la memang suke ikut contest2 ni...
haaa..kan dah ikut jugak...heheheh
Ni gambarnya

*

*

*

Name saye : Rosita Bt Indera Sharil
Mase mengandung ni : Tahun 2008
Anak : Yang pertama...
seminggu lagi nak bersalin nih...

Jom la join kawan2ku : -
1.Alin
2.lady

nanti ' LIKE' kat sini tau....


Ujian Pap Smear...

Assalamualaikum...

Pagi tadi saya ke klinik desa..ada temujanji untuk ujian PAP SMEAR...ngeeee...
Ramai yang kata ujian ni sakit la,menakutkan la...tapi bila dah melaluinya...takde la sakit mana pun..
takde la ngeri sangat...Kononnya yang menakutkan alat yang digunakan tu..
Dipanggil SUDU MULUT ITIK...hehehe ada 2 je...

Apakah itu PAP SMEAR,bila ia dilakukan dan kenapa...?
Bacalah kat bawah ni yer...

*

*

Apakah Itu Pap Smear


Apakah Pap Smear?
Pap Smear (Ujikaji Pap) adalah ujian sampel sel diambil dari pangkal rahim wanita. Ujian ini digunakan untuk melihat perubahan dalam sel-sel dari serviks yang menunjukkan kanser serviks atau keadaan yang boleh berkembang menjadi barah.
Ini adalah alat yang terbaik untuk mengesan keadaan prakanker dan tersembunyi, ketumbuhan yang kecil boleh menyebabkan barah serviks. Jika dikesan awal, kanser serviks boleh diubati.
Calitan paparan percubaan harus bermula pada usia 21 tahun. Dianjurkan skrining rutin setiap dua tahun untuk wanita 21-29 tahun. Perempuan tertentu 30 tahun dan lebih tua yang telah tiga kali berturut-turut hasil tes normal, pengujian boleh dilakukan setiap tiga tahun.
Bagaimanakah ujian Pap Smear dilakukan?
Calitan Pap dilakukan semasa pemeriksaan pelvik. Seorang doktor menggunakan alat yang disebut spekulum untuk memperluaskan pembukaan faraj sehingga serviks boleh disemak. Spatula plastik dan berus kecil digunakan untuk mengumpul sel-sel dari serviks.Setelah sel diambil, mereka ditempatkan dalam penyelesaian. Solusinya adalah dihantar ke makmal untuk percubaan.
Adakah Pap Smear Menyakitkan?
Pap smear tidak menyakitkan, tetapi pemeriksaan pelvik mungkin sedikit tidak selesa.


Ketika Bila Saya Tahu Keputusan Pap Smear?
Mungkin diperlukan beberapa minggu untuk mendapatkan keputusan ujian. Jika anda belum mendapat jawapan daripada doktor setelah 3 minggu, sila buat panggilan untuk melihat apakah keputusannya.
Apakah Keputusan Pap Smear Bermaksud?
Calitan Pap yang normal berarti sel-sel dari leher rahim terlihat normal. Pap smear yang tidak normal berarti sel-sel yang tidak terlihat normal. Calitan Pap ulangi Kadang-kadang diperlukan. Ujian yang berbeza juga mungkin perlu dilakukan, seperti kolposkopi (menggunakan mikroskop khas untuk menyemak serviks dan faraj). Calitan Pap kadang-kadang boleh menunjukkan tanda-tanda jangkitan tetapi tidak boleh dipercayai untuk paparan untuk penyakit menular seksual (PMS). Ujian lain yang diperlukan untuk menentukan kewujudan STD. Ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu membuat calitan Pap setepat mungkin. Ini termasuk mengelakkan seks, douching, dan krim faraj selama 48 jam sebelum ujian.


Apa yang Terjadi Jika Keputusan Tidak Normal?
Pap smear yang tidak normal tidak selalu bererti bahawa sel-sel kanser yang ditemui semasa pemeriksaan. Ada banyak penyebab keputusan adalah yang tidak normal. Doktor anda akan menilai keputusan untuk menentukan adakah pengujian lebih lanjut diperlukan.


Mengapa Anda Harus Ulangi Pap Smear?
Sebuah ulangi calitan Pap mungkin diperlukan jika anda mempunyai jangkitan pada saat ujian atau jika tidak ada cukup sel-sel yang dikumpul selama ujian. Sejak penurunan kadar hormon estrogen pada wanita juga boleh mempengaruhi keputusan adalah, wanita menopause mungkin harus memuat estrogen sebelum mereka mengulang peperiksaan.
Jika keputusan adalah ulang masih normal, doktor mungkin mengesyorkan bahawa anda mempunyai kolposkopi untuk menilai lebih lanjut masalah.


Apakah Itu Colposcopy?
Kolposkopi merupakan pemeriksaan leher rahim dan dinding vagina. Semasa pemeriksaan, spekulum dimasukkan ke dalam faraj (seperti yang dilakukan dalam calitan Pap). Doktor anda terlihat melalui alat pembesar yang dipanggil serviks colposcope untuk mengesan masalah yang tidak boleh dilihat oleh mata sendiri. Selama kolposkopi, yang colposcope tetap di luar vagina. Biopsi (contoh rangkaian) dari daerah serviks tidak normal boleh diambil.
Kolposkopi tidak selalu diperlukan akan selepas abnormal calitan Pap. Pastikan anda menanyakan doktor anda tentang pilihan-pilihan lain.


Berapa kerap anda harus dapatkan ujian Pap Smear?
Calitan paparan percubaan harus bermula pada usia 21 tahun. Dianjurkan skrining rutin setiap dua tahun untuk wanita 21-29 tahun. Perempuan tertentu 30 tahun dan lebih tua yang telah tiga kali berturut-turut hasil tes normal, pengujian boleh dilakukan setiap tiga tahun. Untuk wanita berisiko rendah 30 tahun dan lebih tua yang mempunyai keputusan calitan yang normal dan ujian HPV negatif, rescreening harus dilakukan dalam tiga tahun.
Wanita dengan faktor-faktor risiko tertentu, seperti menjadi HIV positif (membawa virus penyebab AIDS), sistem kekebalan tubuh yang lemah akibat kemoterapi, transplantasi organ, penggunaan steroid kronik, atau mempunyai sejarah dietilstilbestrol (DES) eksposur sebelum kelahiran, mesti terus akan diputar lebih sering.
Apakah simptom yang kamu harus perhatikan ketika menjalani Pap Smear?
Kondisi pra-kanser serviks jarang menimbulkan gejala. Untuk masalah yang harus dikesan, pemeriksaan panggul dan calitan Pap biasanya diperlukan.Ketika hadir dalam kanser serviks, gejala yang paling umum adalah perdarahan yang tidak biasa. Pendarahan boleh mula dan berhenti di antara tempoh haid yang teratur, atau mungkin berlaku selepas hubungan seksual atau douching. Abnormal dari faraj adalah gejala lain. Sakit adalah TIDAK tanda amaran awal daripada penyakit. Gejala-gejala ini tidak yakin tanda-tanda barah. Tetapi pastikan anda melihat doktor jika gejala-gejala tersebut berkembang.
Perlukah anda dapatkan calitan Pap Jika anda mempunyai histerektomi?
Calitan Pap boleh dihentikan selepas jumlah histerektomi (pengangkatan rahim dan leher rahim), kecuali dilakukan pembedahan untuk pra-invasif serviks atau kanser invasif atau kanser rahim lain. Perempuan yang telah menjalani histerektomi separa dengan sisa serviks harus terus memiliki calitan Pap rutin. Semak dengan doktor anda untuk menentukan adakah anda masih memerlukan calitan Pap. Bahkan perempuan yang tidak lagi memerlukan calitan Pap harus bertemu dengan doktor setiap tahun untuk pemeriksaan panggul.
Sumber dari Nona Manja