Salam..
Dah lama tak update..rindu plak...tengok tajuk kat atas tu..sebenarnya minggu lepas aku buat kek..saja- saja la buang boring..kebetulan barang pun yang senang nak dapat..bahan-bahan pun tak banyak..Apalagi,bila tido je 2 anak daraku tu,aku pun mulakan la operasi...1st time buat rasa teruja,takut pun ada..takut tak jadi..tapi bila kek tu dah siap masak..hurmmm..licinnn..semua orang dalam rumah kata sedap..Mr.Hubby ku pun kata sedap..dia kata boleh la bisnes..Nak ke resipinya..?Resipi ni aku dapat kat blog orang..terima kasih kat dia..haa...salin la resipi ni..korang mesti cuba..cepat,ringkas dan sedap..sampai ipar aku pun minta ajar buat kek ni..sekali 2 biji dia buat..dalam masa 2 hari dah habis katanya...
Bahan-bahan :-
6keping Slice Cheese
300ml Susu Segar (saya guna dutch lady fresh milk)
100gm Butter
6biji Telur (asingkan yang putih dgn kuning)
125gm Gula
100gm Tepung
1 sudu kecil esen Vanila
Caranya :-
1.Siat slice cheese kecil2.Kemudian campurkan dengan susu segar..Masak atas api sederhana dan gaul sentiasa sampai cheese tu larut atau cair..Kemuian masukkan bautter dan kacau lagi hingga butter cair..pastu tutup api dan biarkan ditepi.Biar sejuk sendiri.
2.Dalam bekas lain,pukul putih telur dengan gula hingga kembang.Gunakan kelajuan yg maksimum supaya cepat kembang..pukul sampai jd creamy.(terbalikkan mangkuk adunan tu,kalau adunan tu tak jatuh maknanya dah kembang n jadi la tu.)
3.dalam bekas lain lagi,pukul telur kuning hingga kembang..(agak2 la yer)kemudian masukkan sebatian cheese tadi dalam kuning telur dan gaul sebati.
4.masukkan tepung sikit demi sikit.kaup balik.masukkan esen vanila.
5.akhir sekali masukkan putih telur yang dipukul tadi dan gaul rata.pastu masukkan dalam loyang.6.bakar dengan kaedah waterbath.(maksudnya letakkan air atas dulang,baru letakkan loyang dalam dulang tu).Tutup loyang dengan foil.bakar pada suhu 170c selama 20minit.Kemudian kurangkan suhu kepada 150c bakar lagi selama 40minit..
Tadaaa..ni la yang aku buat..sori..lupa amik gambar sebelum potong..dah potong baru teringat..sebab masa tu tak sabar nak rasa..hehehe..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan