Hatiku Di Kinabalu...



Sabtu - 21 Januari 2012 

Balik dari kerja (setengah hari) bergegas ke Terminal Feri Antarabangsa Labuan..
Tak gegas mana pun...Adik ipar ambik kat opis pastu terus ke terminal..bukan jauh..
jalan kaki pun sampai...
Terus beli tiket speedboat ke Menumbok,Sabah..Kereta En.Asben dah hantar ke Menumbok hari Jumaat sebab hari Sabtu feri dah penuh...Maklum la..cuti panjang..semua nak lari ke tanah besar Sabah...Tak ketinggalan kami..hehehehe...
Lebih kurang 20 minit,kami sampai di Jeti Menumbok..Pastu teruskan perjalanan ke Kota Kinabalu dengan bantuan GPS...(sebab belum biasa lagi jalan nak ke KK ni..) serius..tolong percaya..guna GPS pun boleh sesat..asik salah masuk simpang...
Kami sampai di bandar KK a.k.a hotel yang dah dibooking oleh adik kira-kira jam 3.30ptg..Check in,rehat jap..bagi mandi anak-anak pastu jalan-jalan sekitar bandar...Rupanya ada pasar malam besar-besaran...
Ya Allah punya la ramai umat manusia...Ramai sangat pelancong...pening kepala..dengan jalan jem lagi..fuhhhh...Makan malam kat Tanjung Aru sebelah Perdana Park..Makanan kat situ boleh la...tapi lamanyaaaaaaa.....dekat setengah jam menunggu...

Ahad - 22 Januari 2012

Bangun awal...Sarapan di Putatan sebab en.asben nak tengok aksesori kereta...sekali hampa daaaa...
Awal pulak dorang cuti..Akhirnya kami ke 1Borneo...Cuci mata jer kat situ..nak shopping...? huhuhu sila sedia RM banyak-banyak riban-riban ker...sebab kat situ semua branded punya...mak tak mampu nyaaahhh...
Anak-anak puas bermain kat playground..sampai tak nak pegi mana-mana...ajak balik,nangis dorang kat situ...haduiii...nasib baik ada en.asben yang penyabar...layan jek karenah dorang...kalau daku ni tak penyabar...hahaha...saya tinggalkan dorang kat playground..saya dan adik mencuci mata sampai bersih....kekeke...
Dari 1Borneo kami balik hotel rehat kejap..tak tahan la kaki nih...jarang jalan jauh-jauh...sekali ni...ambik ko..kata en.asben...Dah jalan jauh ni,puas-puas la berjalan...ngehhhh....
Malamnya kami ke Perdana Park..Bawa anak-anak tengok air pancut ikut muzik..Takde la ikut muzik sangat pun air tu..lampu je yang ikut muzik..tapi anak-anak enjoy kat situ...

Isnin - 23 Januari 2012

Tong..tong..tong..chai..Gong xi fa chai...Happy New Year...
Hari ni kami takde plan nak pegi mana..sebab banyak kedai tutup...nak lepak shopping mall pun takde nak beli apa..ermmm...plan punya plan..kami ke Muzium Sabah..Dari muzium kami ke Tuaran..Dengan harapan dapat la makan lokan panggang dengan kelapa bakar....punya la jauh kami jalan ikut GPS ni...sekali nak balik,dekat je...padahal lalu jalan yang sama..cuma salah simpang..tu yang terikut jalan jauh...adehhhh...
Apa pun memang kami enjoy makan lokan panggang..Gerai kat situ pun dah makin banyak...dulu 1st time pegi baru 2,3 buah je..sekarang dah berderet-deret...pelancong dari China pun banyak yang singgah makan kat situ...cuma kesian la tengok keadaan gerai tu...Rasanya kerajaan boleh dirikan satu deret gerai yang sempurna untuk mereka ni..sebab ada potensi dan ramai pelancong...ni gerai buatan sendiri je..agak uzur la jugak..

Selasa - 24 januari 2012...

Awal subuh jam 5 pagi kami dah bertolak tinggalkan bandar KK menuju ke Sipitang..sebabnya en.asben nak sangat pergi sana..katanya nak borong durian..abis la...harum semerbak la kereta ni..Dengan bantuan GPS,kami sampai di Pekan Sipitang kira-kira jam 7.30pagi..jauh oooo...2jam perjalanan walaupun jalan masih lengang dan en asben bawak sampai 140km/j...Kami singgah tandas awam dulu sebab adik ira muntah dalam kereta sampai dua kali..apa tak..perut kosong,minum susu jer..pastu jalan jauh..jalan plak ada yang lambung-lambung..apa tak mabuk..Dah tu kami sarapan..lepas sarapan pergi gerai buah...ermm...besar mata en.asben tengok durian..tapi masih kira mahal la jugak..sekilo RM5...en.asben borong sampai RM100++..entah berapa biji ,saya pun tak ingat..
Dalam jam 9.00pagi kami bertolak ke Menumbok..sebab kami akan ikut feri jam 12tengahari..Laju jugak en.asben bawa..pukul 10.00pagi kami dah sampai...tengok banyak dah kereta berbaris nak balik Labuan..tapi tu feri yang pertama..kami yang kedua...
Jam 2.40petang..alhamdulillah kami sampai di Labuan..balik rumah ingatkan anak-anak nak tidur...rupanya melantak durian dulu...saya pulak start laundry...banyaknyerrrr....baju anak-anak yang banyak...

okesss..cukup la sampai sini dulu..kang boring pulak...nak tengok gambar...maaf yer...gambar semua dalam gtab..bila keluarkan sd card tu,empty jer..so,saya tak reti sangat nak guna...nanti saya share gambar ehh...

p/s : raya nanti saya plan nak lepak KK lagi..kali ni saya nak ajak biras saya..Kak Izwa...dia memang teruja abis...En.Asben ku cayang...apa tunggu lagi..pegi la beli tiket feri...kang penuh takde can nak jalan...Hari Raya paling ramai orang keluar ke Sabah...

1 ulasan:

:: Mrs.Eady :: berkata...

tak sabar okey!! :D